1401\06\08 20:07:12
در ۲۴ فوریه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در یک سخنرانی تلویزیونی فرمان آغاز «عملیات ویژه نظامی» در خاک اوکراین را صادر کرد.
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: در ۲۴ فوریه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که به منظور «غیرنظامیکردن و نازیزدایی اوکراین» و در پاسخ به درخواست کمک سران دونباس (در شرق اوکراین) فرمان آغاز «عملیات ویژه نظامی» در خاک اوکراین را صادر می کند.
در ذیل به مهمترین رویدادهای جنگ در ۶ ماه گذشته اشاره می شود؛ مرحله ۱ ۲۴ فوریه: «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه طی یک سخنرانی پیش از سپیده دم این روز و آغاز عملیات زمینی، دریایی و هوایی، تصمیم خود را برای راه اندازی «عملیات نظامی ویژه» در اوکراین اعلام کرد. «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین در یک سخنرانی ملی کوتاه و جسورانه، حکومت نظامی و بسیج عمومی اعلام کرد. «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا، چهار بانک روسی را در لیست تحریم ها گنجاند و صادرات فناوریهای حساس ایالات متحده به ویژه در بخشهای هوانوردی، دریایی و دفاعی را به روسیه ممنوع کرد.
۲۶-۲۷ فوریه: زلنسکی پیشنهاد ایالات متحده برای تخلیه را رد کرد و گفت: «جنگ اینجاست. من به مهمات نیاز دارم، نه سواری». حمله روسیه به کیف، شهر شرقی خارکف و چرنیهف در شمال متوقف شد زیرا مدافعان اوکراینی خودروهای تدارکاتی را با موشک های جاولین هدف قرار دادند.
اتحادیه اروپا فعالیت بانکهای روسیه را در شبکه سوئیفت ممنوع و سپردههای بانک مرکزی روسیه را مسدود کرد. همچنین هواپیماهای روسی از عبور از حریم هوایی اتحادیه اروپا منع شدند. شرکتهای بزرگ نفتی شل، بریتیش پترولیوم و صندوق سرمایهگذاری مستقل نروژ از سرمایهگذاری مشترک روسیه خارج شدند.
۲۸ فوریه: اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا درخواست داد. ۱ مارس: یک کاروان نظامی روسیه به طول ۶۵ کیلومتر (۴۰.۴ مایل) به سمت کی یف پایتخت اوکراین، حرکت کرد. آمریکا آسمان خود را به روی ترافیک هوایی روسیه بست.
۲ مارس: نیروهای روسی وارد شهر جنوبی خرسون شدند. اکنون یک میلیون پناهنده اوکراینی از کشور فرار کرده اند. ۴ مارس: نیروهای روسی نیروگاه هستهای زاپروژیا به عنوان بزرگترین نیروگاه هسته ای اروپا را گلوله باران کردند و ترس از یک فاجعه به سبک چرنوبیل را افزایش دادند.
۸ مارس: کمیسیون اروپا، طرحی برای کاهش دو سوم وابستگی به گاز طبیعی روسیه تا پایان سال رونمایی کرد. آمریکا واردات نفت خام روسیه را ممنوع کرد. تعداد پناهندگان اوکراینی به ۲ میلیون نفر می رسید.
کنگره ایالات متحده ۱۳.۶ میلیارد دلار بودجه برای اوکراین را تصویب کرد که به طور مساوی بین کمک به پناهندگان و کمک های نظامی تقسیم می شد. ۱۱ مارس: زره پوش های روسی وارد حومه شمال غربی کیف شدند اما با کمبود نیروی انسانی مواجه شدند. پوتین با استقرار ۱۶۰۰۰ هزار جنگجو از سوریه موافقت کرد.
۱۳ مارس: روسیه اهداف خود را به سمت غرب گسترش داد و با شلیک ۳۰ موشک کروز به یک پایگاه آموزشی نظامی در یاووریف، در ۲۵ کیلومتری (۱۵.۵ مایلی) از مرز لهستان، ۳۵ نفر را کشت. ۲۳ مارس: ناتو مدعی شد که روسیه ۷۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ سرباز را در یک ماه جنگ از دست داده است و تعداد کشته ها، مجروحان، اسرا و مفقودان روس ۴۰۰۰۰ نفر است. مرحله ۲ - روسیه دوباره بر شرق متمرکز شد زیرا اوکراین حملات متقابلی را در شمال و جنوب آغاز می کرد و بیش از ۱۰۰۰ شهرک را پس گرفت.
آمریکا و بریتانیا سامانه های موشکی پیشرفته را به اوکراین ارسال کردند. ۲۵ مارس: روسیه تاکید کرد در بازتعریفی آشکار از اهداف جنگی خود، بر تحکیم کنترل خود بر استانهای لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراین تمرکز خواهد کرد. بیش از ۳.۷ میلیون اوکراینی پناهنده شده اند.
۲۷ مارس: زلنسکی در یک تماس ویدیویی به خبرنگاران روسی گفت که مایل است بی طرفی ژئوپلیتیکی برای اوکراین را در نظر بگیرد و در مورد وضعیت منطقه شرقی دونباس که بخشی از بهانه حمله روسیه بود، سازش کند. ۲۹ مارس: مذاکره کنندگان روسیه و اوکراین در استانبول ملاقات کردند - اولین دیدار حضوری آنها بود- اوکراین یک پیشنهاد مفصل برای بی طرفی ارائه داد. ۴ آوریل: جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده، خواستار محاکمه پوتین در دادگاه جنایات جنگی به اتهام قتل غیرنظامیان توسط روسیه در بوچا شد.
۵ آوریل: اوکراینی های آواره داخلی اکنون ۷.۱ میلیون نفر هستند. ۶ آوریل: دولت بایدن سرمایه گذاری آمریکا در روسیه را ممنوع کرد و از گروه ۲۰ خواست آن را از این گروه اخراج کنند. مجمع عمومی سازمان ملل به تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر این سازمان رأی داد.
۸ آوریل: کارشناسان پزشکی قانونی شروع به نبش قبر اجساد در گورهای دسته جمعی در بوچا کردند. اتحادیه اروپا واردات زغال سنگ روسیه را ممنوع و روسیه را از ۸ میلیارد یورو (۷.۹۷ میلیارد دلار) در سال محروم می کند. به عنوان بخشی از دور پنجم تحریم ها، اتحادیه اروپا همچنین واردات الوار، سیمان، غذاهای دریایی و کودهای شیمیایی روسیه را ممنوع کرد.
اتحادیه اروپا همچنین صادرات سوخت جت و فناوری ها و نرم افزارهای حساس به روسیه را ممنوع کرد. «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا، متنی را به زلنسکی میدهد که حاوی آغاز روند درخواست عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا است. ۱۴ آوریل: اوکراین پس از اصابت دو موشک «نپتون»، کشتی پرچمدار ناوگان روسیه در دریای سیاه مسکو را غرق کرد.
۱۶ آوریل: وزارت دفاع روسیه می گوید که کنترل بندر ماریوپل را در اختیار دارد، اگرچه جنگ ادامه دارد. ۱۸ آوریل: نیروهای روسیه یک حمله جدید و گسترده در شرق اوکراین را برای کنترل کامل استان های لوهانسک و دونتسک آغاز کردند. ۲۱ آوریل: پوتین در نبرد ماریوپول اعلام پیروزی کرد، در صورتی که حدود ۲۵۰۰ تفنگدار دریایی اوکراینی در کارخانه فولاد آزوفستال محاصره شده بودند.
۲۸ آوریل: کنگره ایالات متحده تسهیلات اجاره وام را برای سرعت بخشیدن به ارسال سلاح به اوکراین احیا کرد. بایدن از کنگره خواست تا بسته هزینه ای ۳۳ میلیارد دلاری برای اوکراین را تصویب کند. ۴ مه: گزارش های اوکراین و روسیه می گویند که یک ضد حمله اوکراینی در شمال و شرق خارکف، نیروهای روسی را ۴۰ کیلومتر (۲۴.۹ مایل) از شهر عقب رانده است که این اولین موفقیت مهم اوکراین از زمان پیروزی در نبرد برای کیف است.
کمیسیون اروپا از دور ششم تحریمها رونمایی کرد که از جمله ممنوعیت کامل واردات نفت، خطوط لوله، نفت خام و پالایش شده روسیه که تا پایان سال اجرایی میشود، در بر می گیرد. ۱۱ مه: اوکراین برای اولین بار ترانزیت گاز روسیه از خاک خود به اروپا را محدود کرد و یک چهارم جریان گاز را از یکی از دو خط لوله اصلی کاهش داد. ۱۲ مه: فنلاند اعلام کرد که به دنبال عضویت در ناتو است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل می گوید که تعداد پناهندگان اوکراینی از مرز شش میلیون نفر گذشته است. ۱۵ مه: سوئد اعلام کرد که برای عضویت در ناتو درخواست داده و به دو قرن بی طرفی پایان می دهد. ۱۶ مه: وزارت دفاع اوکراین می گوید نیروهایش تا مرز روسیه در ۴۰ کیلومتری (۲۴.۹ مایلی) شمال خارکیف پیشروی کرده اند و تلاش های دفاعی روسیه بر جلوگیری از تهاجم به سمت بلگورود در روسیه متمرکز است.
۱۷ مه: ارتش اوکراین پایان مقاومت آزوفستال در ماریوپل را اعلام کرد. ۱۸ مه: کمیسیون اروپا برنامه ای ۲۲۰ میلیارد یورویی (۲۱۹ میلیارد دلاری) را برای حذف تمام سوخت های فسیلی روسیه طی پنج سال اعلام کرد. ۱۹ مه: کنگره ایالات متحده یک بسته کمکی ۴۰ میلیارد دلاری برای اوکراین را تصویب کرد که به میزان قابل توجهی بیشتر از ۳۳ میلیارد دلاری است که بایدن در ابتدا درخواست کرده بود.
۲۱ مه: نبرد برای شهر «سورودونتسک» در شرق استان لوهانسک آغاز شد. ۲۷ مه: نیروهای روسی از سه جهت مختلف به سمت سورودونتسک پیشروی و حملات مستقیم را به بخش هایی از شمال شهر آغاز کردند و کنترل هتل میر را به دست گرفتند. ۲۸ مه: اوکراین یک حمله متقابل را در خرسون آغاز کرد.
۳۰ مه: پس از مدتی تردید، بایدن تصمیم گرفت «سیستم های موشکی پیشرفته تر» را به اوکراین بفرستد تا حملات توپخانه ای دقیق تر را انجام دهد. ۳۱ مه: نیروهای روسی مرکز سورودونتسک را در حالی که نیروهای اوکراینی عقب نشینی می کردند به اشغال در آوردند اما درگیری ادامه داشت. در جنوب، نیروهای اوکراینی یک حمله متقابل به سمت خرسون انجام می دهند و نیروهای روسی را به شرق رودخانه اینهولتس عقب می رانند.
اتحادیه اروپا نفت و فرآورده های نفتی روسیه را به دنبال تصمیم در مورد بسته ششم تحریم ها علیه روسیه ممنوع کرد. ۲ ژوئن: «هنادی لاهوتا» رئیس اداره نظامی استان خرسون گزارش کرد که اوکراین با ضدحمله خود ۲۰ روستا را آزاد کرده است. ۶ ژوئن: بریتانیا اعلام کرد که سیستم های موشک پرتاب چندگانه M۲۷۰ با برد ۸۰ کیلومتر (۴۹.۷ مایل) را به اوکراین ارسال خواهد کرد.
۹ ژوئن: پوتین فتح اوکراین را به فتح پیتر کبیر در شمال غربی روسیه امروزی -در جنگی که در سالهای ۱۷۰۰-۱۷۲۱ علیه سوئد انجام داد- تشبیه کرد. ۱۳ ژوئن: «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو طی یک کنفرانس مطبوعاتی در فنلاند پیشنهاد کرد که اوکراین باید در ازای صلح، از دست دادن حاکمیت یا اراضی خود را بپذیرد. ۱۵ ژوئن: روسیه تحویل گاز به اروپا از طریق خط لوله نورد استریم ۱ را تا ۴۰ درصد کاهش داد.
۲۲ ژوئن: اوکراین می گوید ۱۰۲۶ شهرک را از کنترل روسیه پس گرفته است. ۲۴ ژوئن: اتحادیه اروپا رسما از اوکراین و مولداوی دعوت می کند تا کشورهای نامزد عضویت در اتحادیه اروپا شوند. ۲۷ ژوئن: موشکهای روسیه یک مرکز خرید در کرمنچوک، مرکز اوکراین را هدف قرار دادند و حداقل ۱۸ نفر را کشت.
روسیه برای اولین بار پس از انقلاب بلشویکی در سال ۱۹۱۷، بدهی دولتی خود را نپرداخت زیرا مهلت ۳۰ روزه برای پرداخت ۱۰۰ میلیون دلار سود منقضی شده بود. ۲۹ ژوئن: پس از لغو وتوی ترکیه، ناتو رسما فنلاند و سوئد را به عضویت در این ائتلاف دعوت کرد. ۳۰ ژوئن: نیروهای روسی پس از اصابت موشک های اوکراینی از جزیره مار در دریای سیاه عقب نشینی کردند.
۳ ژوئیه: روسیه گفت که شهر لیسیچانسک در جمهوری خلق لوهانسک را تصرف کرده است. فاز ۳ - روسیه اهداف خود را مجدداً گسترش می دهد تا خرسون و زاپروژیا بگیرد. اوکراین از موشک ها برای تخریب پایگاه ها و پست های فرماندهی روسیه در اعماق خط مقدم استفاده می کند.
۴ جولای: حدود ۴۰ کشور در کنفرانس بین المللی احیای اوکراین در لوگانو سوئیس شرکت کردند. ۱۷ ژوئیه: زلنسکی گفت روسیه اکنون ۳۰۰۰ موشک کروز علیه کشورش شلیک کرده است. ۲۱ ژوئیه: در منطقه خرسون جنوبی، اوکراین اعلام کرد که یک انبار مهمات روسیه را منهدم کرده است.
۲۲ ژوئیه: روسیه و اوکراین با میانجیگری سازمان ملل توافق نامه ای را امضا کردند که به آن اجازه صادرات غلات اوکراینی از طریق دریای سیاه را می دهد. ۲۶ ژوئیه: شرکت دولتی گازپروم روسیه اعلام کرد که عرضه گاز از طریق خط لوله نورد استریم ۱ را به نصف کاهش می دهد و به ۲۰ درصد ظرفیت می رساند. وزرای انرژی اتحادیه اروپا موافقت کردند که به طور داوطلبانه مصرف گاز طبیعی را بین اوت سال جاری تا مارس ۲۰۲۳ به میزان ۱۵ درصد کاهش دهند.
۲۹ ژوئیه: حداقل ۵۰ اسرای اوکراینی هنگام انفجار بازداشتگاه آنها در اولنیوکا، دونتسک کشته شدند. روسیه می گوید که اوکراین افراد خود را هدف قرار داده است. اوکراین می گوید روسیه برای سرپوش گذاشتن بر جنایات جنگی آن را منفجر کرده است.
۳۱ ژوئیه: یک پهپاد اوکراینی در روز نیروی دریایی روسیه به مقر ناوگان دریای سیاه روسیه در سواستوپل پرواز و اصابت کرد که پنج نفر زخمی شدند. ۱ اوت: اولین کشتی بارگیری شده با غلات اوکراینی پس از توافق ۲۲ جولای برای رفع محاصره روسیه، بندر را ترک کرد. ۶ اوت: فرماندهی جنوب اوکراین می گوید نیروهایش ۳۹ موشک انداز روسی و یک انبار مهمات را منهدم کردند.
۷ اوت: فرماندهی جنوب اوکراین از انهدام ۲۴ موشک انداز چندگانه روسی، یک تانک تی-۶۲، پنج خودروی زرهی و یک انبار مهمات در حملات به بریسلاوسکی و یک مکان دیگر در استان خرسون خبر داد. ۹ اوت: تخمین زده می شود که ۹ هواپیمای جنگی روسیه در پایگاه هوایی ساکی در کریمه، در ۲۲۵ کیلومتری (۱۳۶.۷ مایلی) پشت خط مقدم، در اولین حمله مهم اوکراین به پایگاه روسیه در شبه جزیره، منهدم شدند. ۱۶ اوت: یک سری انفجارها روستای مایسکویه در کریمه را به لرزه درآورد، زیرا یک انبار مهمات مشکوک روسیه در آتش سوخت و ۳۰۰۰ نفر را مجبور به تخلیه کرد.
روسیه آن را «نتیجه خرابکاری» خواند. ۱۸ اوت: «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داد که آسیب به نیروگاه هسته ای زاپروژیا «خودکشی» است زیرا اوکراین و روسیه یکدیگر را به گلوله باران نزدیک نیروگاه متهم می کنند. ۲۰ اوت: «دریا دوگینا» دختر یک ملیگرای برجسته روسی به نام «الکساندر دوگین» در یک انفجار خودروی بمبگذاری شده در نزدیکی مسکو کشته شد که احتمالاً سوءقصدی به جان پدرش بوده است.
اوکراین اتهامات روسیه مبنی بر دست داشتن در این حمله را رد کرد. ۲۴ اوت: اوکراین قرار بود روز استقلال خود از حاکمیت شوروی و شش ماهه سالگرد تهاجم گسترده روسیه را جشن بگیرد. این جشن همانند جشنهای عمومی دیگر اوکراین به دلیل ترس از تشدید حملات روسیه لغو شد..
.