1402\10\19 11:35:09
کتاب مجموعه تستهای آمادگی آزمون معامله گری ابزار مشتقه گردآوری و تألیف عباس گمار و سید علیرضا صادقی یک اثر جامع برای کسب آمادگی داوطلبهای آزمونهای بورس و اوراق بهادار به حساب میآید. در این اثر آموزشی، با مفهومهای...
نویسنده: عباس گمار، سید علیرضا صادقیناشر: انتشارات آریاناقلم
کتاب مجموعه تستهای آمادگی آزمون معامله گری ابزار مشتقه گردآوری و تألیف عباس گمار و سید علیرضا صادقی یک اثر جامع برای کسب آمادگی داوطلبهای آزمونهای بورس و اوراق بهادار به حساب میآید.
در این اثر آموزشی، با مفهومهای بازار مشتقه، مقررات معاملهگری این ابزار در ایران و اصطلاحهای تخصصی انگلیسی آن آشنا میشویم و دستورالعملها و ضابطههای اجرایی این بازار مالی را یاد میگیریم.
با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، بازارهای مالی و تجاری نیز روزبهروز گستردهتر میشوند و همین موضوع باعث شده که تعداد زیادی از افراد، علاقهمند به کسب مدرک معتبر برای حضور در بازارهای سرمایه باشند. یکی از رشتههای تحصیلی و کاربردی مناسب برای ورود به بازار سرمایه، مهندسی مالی است که بهصورت رشتهای مجزا در پایهی کارشناسی ارشد و دکترا، در دانشگاههای آمریکا و اروپا ارائه میشود و در دانشکدههای ایران نیز امکان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را دارد. قابلیتهای رشتهی مهندسی مالی باعث شده که اغلب مدیرهای ارشد بازار سرمایه و بنگاههای مالی و غیرمالی، تحصیل در این رشته را ضروری بدانند.
به همین خاطر سازمان بورس و اوراق بهادار، هرسال در چندین نوبت آزمونهای حرفهای آن را برگزار و به پذیرفتهشدهها نیز گواهینامههای رسمی ارائه میکند. این آزمونها از سال 1390، و بهخاطر رعایت استانداردهای جهانی CFA و CIIA، دستخوش تغییرهای گستردهی محتوایی و ساختاری شده و برگزارکنندهها نیز تلاش کردهاند با افزایش سطح سؤالها، اعتبار مدرکهای اعطایی را در سطح جهانی ارتقا ببخشند.
یکی از گواهینامههایی که این سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه میکند، مدرک معاملهگری اوراق مشتقه (بازار آتیها) است که با استقبال زیاد دانشجوها و دانشآموختههای رشتههای مرتبط روبهرو میشود. کتاب آمادگی آزمون معاملهگری ابزار مشتقه: از سری آزمونهای سازمان بورس و اوراق بهادار بر اساس استاندارد CFA، گردآوری و تألیف عباس گمار و سید علیرضا صادقی، از جمله کتابهای انگشتشماری است که قابلیت پاسخگویی جامع به نیازهای داوطلبهای آزمون معاملهگری ابزار مشتقه را دارد.
این اثر آموزشی که در سه بخش مفهومهای بازار مشتقه، مقررات معاملهگری این ابزار در ایران، و اصطلاحهای انگلیسی دستهبندی شده، متنی ساده و منسجم دارد و نویسندهها نیز در هر بخش مثالها و پرسشهای زیادی به همراه پاسخهای تشریحی ارائه کردهاند.
نویسندهها در بخش اول کتاب، ابتدا مفهوم بازار مشتقه و ابزارها، قراردادها و اصل اساسی در قیمتگذاری آن را توضیح میدهند و سپس به معرفی بازار پیمان آتی (قرارداد تحویل آینده) و ابزارهایش میپردازند. در ادامهی این بخش، بازارهای قرارداد آتی، اختیار معامله و سوآپ، به همراه ابزارهایشان معرفی میشود و هر فصل نیز با اصطلاحهای تخصصی، نمونه سؤالها و پاسخنامهی تشریحی همراه است. بخش دوم کتاب به مقررات معاملهگری ابزار مشتقه در ایران میپردازد و در آن دربارهی دستورالعملهای اجرایی معاملههای قرارداد آتی در شرکت بورس کالای ایران و ضابطههای اجرایی بازار جبرانی توضیح داده میشود.
در ادامه نیز نویسندهها مصوبهی ابزار مالی قراردادهای آتی و مقررات مربوط به آن، و ضابطههای استخدام و نقلوانتقال شخصهای وابسته به اعضای کانون کارگزارهای بورس و اوراق بهادار را تحلیل و بررسی میکنند و سپس دستورالعمل اجرایی دریافت سفارشهای تلفنی با استفاده از مرکز تماس کارگزاری و ضابطههای وجه تضمین قرارداد اختیار معاملهی سهام در بورس اوراق بهادار تهران را توضیح میدهند. بخش پایانی کتاب به معرفی اصطلاحهای انگلیسی در بازار مشتقه اختصاص دارد و نویسندهها در این قسمت نیز همچون بخشهای پیشین، آزمونهایی برای سنجش میزان یادگیری خوانندهی کتاب طراحی کردهاند.
کتاب مجموعه تستهای آمادگی آزمون معامله گری ابزار مشتقه، بر اساس استاندارد CFA و آخرین سرفصلها طراحی شده و عباس گمار و سید علیرضا صادقی با همکاری انتشارات آریانا قلم این کتاب را منتشر کردهاند.
(حسین عبده تبریزی، دبیرکل اسبق بورس اوراق بهادار تهران)
این کتاب به داوطلبهای آزمونهای بورس و اوراق بهادار، و همچنین آزمون معاملهگری ابزار مشتقه پیشنهاد میشود.
عباس گمار در سال 1363 به دنیا آمد و بهعنوان یک کارشناس در حوزهی بانکداری و سرمایهگذاری فعالیت دارد. او دانشآموختهی کارشناسی ارشد رشتهی مهندسی مالی از دانشگاه صنعتی خواجهنصیر طوسی و دارای گواهینامهی CFA Level II است و بهعنوان مدیر ارزشیابی تأمین سرمایهی نوین فعالیت میکند. اثر حاضر تنها کتاب اوست که بهعنوان یک منبع برای داوطلبهای آزمونهای بورس و اوراق بهادار کاربرد دارد.
ریسکهای پیمان آتی
پیمان آتی جزو تعهدات آتی محسوب میشوند چرا که فروشنده و خریدار موظف به اجرای آن در سررسید هستند.
در غیر این صورت آنها مرتکب نکول میشوند. در مثال قبل فروشنده در سررسید (15 اکتبر) موظف به تحویل 100 سهام ای. بی.
ام و خریدار موظف به پرداخت 21000 دلار (210 دلار * 100 سهم) در همان روز است. در صورتی که قیمت سهام آی. بی.
ام در سررسید بیشتر از 210 دلار باشد (مثلاً 300 دلار به ازای هر سهم) فروشنده انگیزه دارد که سهام را به خریدار تحویل ندهد. برعکس در صورتی که قیمت سهام ای. بی.
ام کمتر از 210 دلار باشد (مثلاً 150 دلاربه ازای هر سهم) خریدار انگیزه دارد که سهام را نخرد. بنابراین در پیمان آتی هر یک از طرفین پیمان آتی همواره در معرض ریسک طرف دیگر قرار دارد و این یکی از معایب پیمان آتی و هر قرارداد مشتقه دیگر در فرابورس است. البته طرفهای پیمان معمولاً تمهیداتی مانند اخذ وثیقه را برای کاهش ریسک نکول در نظر میگیرند که این عمل را وثیقه سپاری مینامند.
همچنین طرفهای پیمان آتی معمولاً از درجه اعتبار بالایی برخوردارند.
تعیین مشخصات پیمان آتی با توجه به نیازهای خاص طرفهای آن ممکن است موجب بروز مشکلاتی شود. پیمان آتی که بین دو طرف منعقد میشود لزوماً مطابق با نیاز افراد دیگر نیست. از این رو در صورتی که یکی از طرفها قبل از سررسید قصد واگذاری تعهدات خود را به شخص ثالثی داشته باشد ممکن است با ریسک نقدشوندگی مواجه شود.
..